Borstvoeding geven is niet altijd rozengeur en maneschijn..

 

Vanaf het begin van de zwangerschap wist ik al dat ik borstvoeding wou gaan geven, mocht het uiteraard lukken natuurlijk! Want borstvoeding is niet voor iedereen weg gelegd waardoor het misschien wel niet eens op gang komt, of het vanzelf stopt...

Op 16 juli 2019 ben ik voor de tweede keer mama geworden, bij mijn eerste wonder heb ik helaas geen borstvoeding kunnen en mogen geven van de artsen, vanwege infectie door HELLP-Syndroom.. Maar gelukkig mocht ik het dit keer wel geven! Nu nog hopen dat het ook gaat lukken.. Een uur nadat Jari was geboren hebben ze hem proberen aan te leggen in het ziekenhuis, Spannend! Drinkt hij nu wel, of drinkt hij nu niet? spannend moment dit.. YES, Hij drinkt!!

Onrustig, niet genoeg voeding??

De eerste 48 uur moesten Jari en ik in het ziekenhuis blijven ter observatie. Hier hielpen ze me ook nog eens extra goed met het aanleggen van Jari. Eerste nacht ging heel goed, Jari sliep goed. de 2e nacht ging wat minder, ik was zo bang dat de productie niet goed genoeg was omdat Jari zo onrustig was. Jari leek zo hongerig te zijn op dat moment waardoor de verpleging hem bijvoeding heeft gegeven met en flesje om te kijken hoe hij daarop reageerde, maar dat werkte Ava rechts, hij werd alleen maar onrustiger. Daarna weer aan de borst gedaan, toen leek hij wel weer wat rustiger te worden. Maar omdat het nu al zo laat is, en ik mijn rust moet pakken voor de volgende ochtend want dan heb ik allerlei onderzoeken omtrent het hart hoe het ermee gaat. Als alles goed is, mochten we gelijk naar huis namelijk. De verpleging heeft Jari daarom ook met hun mee genomen, zodat ik mijn rust kon pakken. Maar ook daar bij de verpleging heeft Jari zich onrustig gedragen! Zo sneu!! Hoe zou dit toch komen dat hij zo onrustig is? Toen kwam er een Gynaecoloog langs om te kijken hoe het gaat met ons en hoe ik terug keek op de bevalling. Gaat goed, en keek er ook goed op terug! maar de gynaecoloog gaf ook aan dat dit normaal is dat baby's vaak de 2e dag/nacht onrustig zijn omdat ze nog moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder.

Eindelijk we mogen naar huis!

De kraamweek verliep heel erg goed! We mochten onze handjes dicht knijpen met die fijne kraamverzorgster! Ze deed alles voor ons, een vrouw uit duizenden! Ook hielp ze nog wel eens mee met het opnieuw aanleggen van Jari, want hoe zat dat ookalweer? soms was het nog wel even onhandig. Maar met de goeie hulp van deze vrouw, ging het allemaal goed!

 

SPRUW!!

Na de kraamweek kregen we beiden spruw, ik de dokter gebeld, en mochten we langs komen om het te laten checken.. Jup, het is spruw.. Jari kreeg een drankje en ik kreeg zalf om ons beiden te behandelen. AUWW! spruw is geen pretje.

 

Te weinig voedingsstoffen? of een regeldag?

Pffffff, nee zal toch niet? Jari die bleef maar om de borst vragen, ik voelde me gesloopt, maar ja, totdat ik van een vriendin hoorde, dit is een regeldag, hij wilt het liefst de hele dag bij "mama zijn", en aan de borst hangen, ookal hoeven ze niet altijd te drinken.

BORSTONTSTEKING

AUW, op een zondag ochtend kwam ik uit bed en voelde me eigen al niet lekker, had last van mijn borsten, rillerig, diezelfde middag ging ik even temperatuur meten en dat was 38,1 gelukkig nog niet echt hoog dacht ik. Totdat ik savonds ging douchen en me nog slechter voelde dan die middag en toen was mijn temperatuur 39,0 dus heeft mijn partner gelijk de HAP gebeld, ook omdat dit 4 weken na bevalling was, en dan al zo hoge koorts? Ze vroegen als ik gelijk wou komen, maar ik had geen voeding meer op voorraad voor als Jari toch honger kreeg, dan kon mijn vriend hem voeden, dus eerst snel thuis nog gekolft. Toen we eenmaal bij de huisartsenpost aankwamen en in de wachtkamer zaten werd ik naar binnen geroepen.. De dokter Voelde aan mijn borsten, inderdaad mevrouw; "u hebt een borstontsteking", we schrijven u een antibioticakuur voor. hierbij mag u liefst geen Borstvoeding geven maa kunstvoeding een week lang! daarna kunt u de borstvoeding weer oppakken als u dat wilt.. Ik daht F*CK NEE, ik wil niet stoppen met borstvoeding. Dit geven is zooo mooi en fijn! Hup naar de appotheek die antibiotica ophalen, Volgens de appotheker mocht ik wel gewoon borstvoeding geven, maar nu ging ik twijfelen, dus ik heb die zelfde nacht want het was inmiddels al nacht! de verloskundige gebeld, die zei dat dit wel gewoon kon in combi met borstvoeding, daarvoor zijn deze medicatie speciaal gemaakt.. Mijn kraamverzorgster heb ik ook een berichtje gedaan en die zei ook het zelfde; je mag gewoon met deze antibiotica borstvoeding geven. GELUKKIG!!

 

Mijn voedingsstoffen zijn zo goed dat Jari super hard en snel groeit! Die angsten van te weinig voeddingsstoffen moest ik daarom ook loslaten van het Consultatiebureau. Nergens voor nodig die onzekerheden. Het gaat zo goed dat de kans op teruglopen minimaal is! Ook omdat ik per bort zn kleine 200ML kan kolven is er niks mis met mijn productie! 

Reactie plaatsen

Reacties

Veerle
3 jaar geleden

Hoi hoi, super leuk stukje om te lezen.
Ga zo door zou ik zeggen👍
Helaas zelf ook geen borstvoeding mogen geven met de bijde boys.

Suzanne
3 jaar geleden

Hoi hoi, je mag trots zijn op z’n mooi stukje!!! Ik Zou wel graag meer over het HELLP syndroom willen weten, wil je daar ook over schrijven?

Je twinny
3 jaar geleden

Wauw! Mooi beschreven allemaal, trots op jou, je mannetje en de kids.❤

Dineke
3 jaar geleden

Zo super trots op jullie en mooi beschreven ook .

Saskia
3 jaar geleden

Wauw! Nice stukje dit
Ga je meer schrijven? Vind het echt heel mooi geschreven.